HDSR: Circulaire gevelpanelen uit rioolwaterzuivering
In samenwerking met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en Schoots Architecten heeft Nabasco® innovatieve circulaire gevelpanelen ontwikkeld die worden vervaardigd uit reststoffen van de rioolwaterzuivering. Deze panelen, die voldoen aan strenge bouwtechnische eisen, worden als eerste toegepast op de gevel van een HDSR-bedrijfspand in De Meern.

Dit project bewijst dat circulariteit, duurzaamheid en hoogwaardige architectuur perfect samengaan. Het bedrijfspand fungeert als voorbeeldproject om de bouwsector te laten zien hoe restmaterialen kunnen worden omgezet in volwaardige bouwproducten, zonder concessies aan esthetiek, prestaties of levensduur.
Hergebruik van cellulose: impact op CO₂-uitstoot en grondstofbesparing
Elke dag spoelen we enorme hoeveelheden wc-papier door het toilet. Dit papier bevat cellulose, een waardevolle biologische grondstof die normaal gesproken uit bomen wordt gewonnen. Door cellulose te terugwinnen uit rioolwater, wordt:
✅ Ontbossing verminderd – Minder bomen nodig voor papierproductie
✅ CO₂-uitstoot gereduceerd – Terugwinning en hergebruik besparen energie en emissies
✅ Energie bespaard – Productie uit gerecyclede cellulose is minder energie-intensief dan virgin grondstoffen
Voor de 200 m² grote gevel in De Meern is zeefgoed van maar liefst 2.000 rollen wc-papier gebruikt. Dit bespaart 10 ton CO₂, wat gelijkstaat aan het behoud van 10 volwassen bomen ten opzichte van een traditionele bakstenen gevel.
Nanda van Zoelen, hoogheemraad HDSR:
"Als watersector werken we samen om waarde te halen uit de waterketen. Het terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater is een belangrijke stap naar een circulaire toekomst."
Een stap vooruit in circulair en klimaatneutraal bouwen
Met de opwarming van de aarde, wateroverlast en droogteproblematiek staat de bouwsector voor een uitdaging: minder impact op het milieu zonder in te leveren op prestaties. HDSR zet concrete stappen om:
✔ Energieneutraal te zijn in 2030
✔ Circulair te bouwen in 2050
✔ De waterkwaliteit actief te verbeteren
De inzet van circulaire gevelpanelen helpt niet alleen bij het reduceren van CO₂-uitstoot en afval, maar draagt ook bij aan schoner oppervlaktewater door minder reststoffen uit rioolwaterzuivering.
Van afval naar waardevolle bouwmaterialen
Rioolwater is veel meer dan afval: het is een bron voor nieuwe grondstoffen. Naast circulaire gevelpanelen kan teruggewonnen cellulose ook worden toegepast in:
🔹 Asfalt – Als bindmiddel voor duurzame infrastructuur
🔹 Warmteopslag – Hergebruik van afvalwaterwarmte voor gebouwverwarming
🔹 Biobased brandvertragers – Innovatief onderzoek naar Kaumera als duurzame coating
Een hoogwaardig gevelmateriaal
De door Nabasco® ontwikkelde gevelpanelen zijn niet alleen sterk en vormvast, maar ook bestand tegen UV-straling en weersinvloeden. Met een verwachte levensduur van minimaal 50 jaar bieden ze een duurzame en betrouwbare geveloplossing. Bovendien voldoen de panelen aan hoge kwaliteits- en brandveiligheidseisen, waardoor ze breed inzetbaar zijn in de bouw.
Schoots Architecten heeft gezorgd voor een stijlvol en innovatief ontwerp dat laat zien hoe circulaire materialen esthetisch kunnen worden geïntegreerd in duurzame bouwprojecten.
"Met deze samenwerking hebben we een technisch hoogwaardig bouwproduct ontwikkeld. We nodigen projectontwikkelaars en bouwbedrijven van harte uit om te bespreken hoe zij deze circulaire gevelpanelen kunnen toepassen in hun projecten."
Nanda van Zoelen - Dagelijks bestuurder - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
Kies voor circulaire en klimaatneutrale bouwmaterialen
Met de ontwikkeling van circulaire gevelpanelen uit rioolwaterreststoffen zet Nabasco een nieuwe standaard in duurzaam en biobased bouwen. Bent u op zoek naar een innovatieve, circulaire geveloplossing?